فهرست مطالب

نشریه آسیب های اجتماعی کودک و نوجوان
پیاپی 3 (پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/08/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • شکوفه مرتضایی *، محمد قاسمی پیربلوطی، رضا احمدی صفحات 1-21

    دانش آموزان نیروهای فعال جامعه محسوب می‎شوند از آنجا که سرنوشت آینده کشور در دست آنان خواهد بود، بنابراین لازم است؛ این افراد مسیول و متعهد تربیت شوند تا جامعه را به سوی اهداف متعالی، هدایت نمایند. این تحقیق، با هدف بررسی و تعیین میزان قانون مداری و رابطه آن با هوش اخلاقی و هوش هیجانی در دانش ‎آموزان دوره متوسطه شهرستان شهرکرد، در سال 1392 انجام شد. با استفاده از فرمول کوکران و با روش نمونه‎ گیری خوشه‎ ای چند مرحله‎ ای به تعداد 200 نفر نمونه انتخاب شدند، با پرسشنامه های هوش هیجانی، هوش اخلاقی و قانون مداری، داده ها جمع‎ آوری شدند. نتایج نشان داد که میزان قانون مداری کلی در دانش آموزان در حد زیاد و خیلی زیاد (84 درصد)، هوش اخلاقی (5/94 درصد) و هوش هیجانی (5/74 درصد) بودند، کلیه متغیرهای مورد بررسی در سطح کاملا مطلوب بودند. نتایج دیگر نشان داد که بین هوش هیجانی، هوش اخلاقی با قانون مداری دانش ‎آموزان رابطه وجود دارد و بیشترین تبیین در قانون مداری مربوط به هوش اخلاقی است, به طوری که مجذور ضریب همبستگی (R2) برابر با 296/0 است. بین هوش اخلاقی با هوش هیجانی، بین هوش هیجانی با قانون مداری، و بین هوش اخلاقی با قانون مداری دانش آموزان رابطه مثبت و معنی‎دار وجود دارد. بین جنسیت با هوش هیجانی، هوش اخلاقی با قانون مداری رابطه‎ ای به دست نیامد؛ ولی میزان تحصیلات با قانون مداری در جامعه و قانون مداری کلی، رابطه معنی دار داشت.

    کلیدواژگان: قانون مداری، هوش اخلاقی، هوش هیجانی و دانش آموزان دوره متوسطه
  • روح الله نظری وانانی*، نورعلی یاری، عباس رئیسی، هادی بهرامی باباحیدری صفحات 23-41

    توانمند سازی برداشتن موانع رشد، ترغیب و تعهد به اهداف، ترغیب خطر پذیری، خلاقیت و نوآوری و قادر ساختن افراد به حل مشکل و افزایش مسئولیت است. علل و عوامل زیادی در افزایش توانمند‎سازی واحد های اجرایی پلیس راهور موثر است که از مهم ترین آن ها منابع خود کارآمدی و شرایط سازمانی و راهبرد های مدیریتی در توانمند سازی کارکنان است. در راستای این هدف در این تحقیق سعی شده ‎است به بررسی رابطه این عوامل بر توانمندسازی کارکنان اجرایی راهنمایی و رانندگی شهرکرد پرداخته شود. روش این تحقیق از نوع توصیفی-پیمایشی بوده است که جامعه آماری آن را کلیه کارکنان واحدهای اجرایی پلیس راهنمایی و رانندگی شاغل در شهرستان شهرکرد تشکیل داده اند که از تعداد60 نفر از کارکنان واحد‎های اجرایی تعداد 53 نفر به صورت تصادفی با قاعده آزمون کوکران به عنوان نمونه انتخاب گردید. برای گردآوری دادها از پرسشنامه استفاده شده که سوالات پرسشنامه بر اساس پرسشنامه وتن و کمرون (1998) تنظیم شده است. پایایی آن با استفاده از آلفای کرونباخ 0.76برآورد شد. تجزیه و تحلیل دادها با استفاده از آزمون همبستگی وآزمون فریدمن و تحلیل رگرسیون با 95% احتمال انجام شده است. نتایج حاصله نشان داده که میان منابع خود کارآمدی، راهبردهای مدیریتی و شرایط سازمانی با مولفه توانمند سازی کارکنان رابطه معنی داری وجود دارد و به ترتیب راهبردهای مدیریتی و شرایط سازمانی و منابع خودکارآمدی بیشترین تاثیر را بر توانمندسازی کارکنان دارند به عبارتی چنانچه هر یک از عوامل یاد شده تقویت گردیده و توسعه پیدا کنند عملا در نقش و تاثیر کمی کیفی امر توانمندی کارکنان موثر واقع می گردد.

    کلیدواژگان: توانمندسازی، خود کارآمدی، راهبردهای مدیرتی، شرایط سازمانی
  • مسیح الله کیهانی * صفحات 43-59

    هدف مقاله حاضر «تبیین جامعه شناختی مولفه های نظم و امنیت، از نگاه دانش آموزان» و دست یابی به مولفه ها و شاخص هایی است که دانش آموزان برای نظم و امنیت اجتماعی در جامعه طرح می کنند. جامعه آماری این پژوهش، دانش آموزان استان چهارمحال و بختیاری بوده-اند که از بین آن ها 30 نفر به عنوان نمونه آماری با روش نمونه گیری خوشه ای و در نهایت تصادفی ساده انتخاب شدند و طی چندین مرحله مصاحبه عمیق با این افراد تعداد زیادی شاخص برای نظم و امنیت اجتماعی به دست آمد که در مرحله بعد این شاخص ها با توجه به اولویتی که دانش آموزان بیان کرده بودند در 9 مولفه: امنیت فردی (روانی)، امنیت اخلاقی، امنیت جسمی (جانی)، امنیت مالی، امنیت فرهنگی، نحوه برخورد نیروی انتظامی با مردم، ارتقاء کمی عملکرد آن نیرو، ارتقاء کیفی عملکرد آن نیرو، نظم و انظباط اجتماعی، دسته بندی شدند. داده های موجود، نشان می دهد که دانش آموزان به حوزه های امنیت فرهنگی و روانی، بیش از سایر حوزه ها اهمیت داده اند.

    کلیدواژگان: امنیت، امنیت فردی، امنیت اجتماعی، امنیت عمومی، دانش آموزان، نیروی انتظامی
  • کیوان عقیلی دهکردی*، علی اصغر مهری، مسعود پوراعتمادی، غلامعلی زمانی صفحات 61-79

    براساس آمارهای موجود، سالانه هزاران نفر در کشور ایران، بر اثر سوانح ترافیکی، جان خود را از دست می دهند. متاسفانه در کشور ما، به علت عدم استفاده از تجهیزات ایمنی، یکی از مهمترین گروه هایی که در سوانح رانندگی، جان خود را از دست می دهند ، موتورسوارانند. از آن جایی که در استان چهارمحال و بختیاری، مطالعات چندانی در این زمینه صورت نگرفته، در این پژوهش، سعی بر آن است، با استفاده از تحلیل های آماری، به بررسی این موضوع بپردازیم. در این پژوهش، آمار مربوط به موتورسواران قربانی سوانح ترافیکی، از کتاب «قربانیان حوادث رانندگی دهه هشتاد از نگاه آمار» و داده های مربوط به دما، رطوبت و بارش در دوره زمانی 1385 تا 1389 از سازمان هواشناسی استان چهارمحال و بختیاری، استخراج شد. تحلیل داده ها، در دو مرحله انجام شد. گام اول، شامل بررسی آماری موتورسواران قربانی حوادث رانندگی، بر حسب متغیرهای زمان، جنسیت، تحصیلات، نوع فعالیت، علت فوت و... است. در مرحله دوم، رابطه بین عناصر هواشناسی دما، رطوبت و بارش، با تعداد موتورسواران قربانی حوادث رانندگی، مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج این تحقیق، نشان داد، بیشترین تلفات موتورسواران، در فصل تابستان و کمترین میزان آن، در فصل زمستان، اتفاق می افتد. هم چنین، اکثریت موتورسواران قربانی را جوانان، افراد مذکر و دارای مشاغل آزاد، تشکیل می دهند. از طرفی، اکثر قربانیان دارای تحصیلات دیپلم، یا پایین تر و راننده موتور هستند که بر اثر ضربه به سر و در راه های درون شهری، کشته شده اند. بررسی رابطه عناصر هواشناسی، با تعداد موتورسواران قربانی، نشان داد، در بین عناصر هواشناسی، دما با ضریب همبستگی 96/0 بیشترین رابطه را با تعداد موتورسواران قربانی دارا است.

    کلیدواژگان: تحلیل آماری، موتورسوران قربانی، سوانح ترافیکی، عناصر هواشناسی
  • مریم طالب زاده*، منصور حقیقتیان، اسماعیل جهانبخش صفحات 81-99

    مفهوم سرمایه اجتماعی، به دلیل ماهیت و محتوایی که دارد؛ تقریبا با تمامی موضوعات و مسایل مطرح، درحوزه علوم انسانی و اجتماعی، از جمله، حوزه آسیب های اجتماعی و به خصوص جرم، ارتباط پیدا می کند، به همین منظور، تحقیق حاضر، با هدف بررسی رابطه بین سرمایه اجتماعی، با جرم در شهر شهرکرد در سال 1391 به روش توصیفی-پیمایشی انجام گرفته است. جامعه آماری، شامل کلیه زندانیان 18 سال به بالای زندان شهرکرد است. حجم نمونه، شامل 150 نفر که به روش تصادفی ساده، انتخاب شده است. برای جمع آوری داده ها، از پرسشنامه محقق ساخته شامل 38 گویه، برای سنجش سرمایه اجتماعی، استفاده شد. برای تعیین روایی نظرات چند نفر، از صاحب نظران و اهل فن استفاده و برای تعیین پایایی پرسشنامه بر روی یک گروه 30 نفری که جزء حجم نمونه نبودند، اجرا و با استفاده از فرمول آلفای کرونباخ ضریب پایایی 776/0 محاسبه گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها از دو سطح آمار الف) آمار توصیفی شامل میانگین و ضریب همبستگی و ب) آزمون استنباطی شامل آزمون F آزمون T و رگرسیون چند متغیره استفاده شد. نتایج تحقیق، نشان داد که بین سرمایه اجتماعی و میزان ارتکاب جرم رابطه وجود دارد و هرچه سرمایه اجتماعی بیشتر باشد، میزان ارتکاب جرم کمتر است. در بین مولفه های گوناگون سرمایه اجتماعی کنترل اجتماعی غیررسمی و هنجارهای اجتماعی رابطه معکوس و متوسط و انسجام اجتماعی رابطه معکوس و قوی با جرم دارد. در این میان، رابطه ای بین اعتماد اجتماعی با جرم و همچنین روابط متقابل با جرم مشاهده نشد.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، جرم، اعتماد اجتماعی، روابط متقابل اجتماعی، هنجارهای اجتماعی
  • ایرج رحیمی *، منصور حقیقتیان، اصغر محمدی صفحات 101-121

    پژوهش حاضر، به بررسی نقش احساس خشونت در تعاملات خانواده‎ های شهر شهرکرد، می‎پردازد؛ هدف این پژوهش پاسخ دادن به سه سوال، 1) تعیین میزان احساس خشونت 2) تعیین میزان هر یک از تعاملات ارتباط کلامی، صمیمیت، اعتماد دوجانبه و تعهد زناشویی در خانواده 3) ترسیم ارتباط معنادار بین احساس خشونت و تعاملات ذکر شده، در خانواده ‎های جامعه مورد بررسی قرار داده است که یک بررسی پیمایشی و ابزار گردآوری داده‎ ها در آن، پرسشنامه است. جامعه آماری آن کلیه خانواده ‎های شهر شهرکرد هستند و حجم نمونه مقتضی براساس فرمول کوکران 384 نفر تعیین شده است. روش نمونه گیری، نمونه گیری طبقه بندی شده و تصادفی است. همچنین، با استفاده ،از نرم افزار SPSS، از آماره ‎های توصیفی و استنباطی ضریب همبستگی پیرسون، آزمون معناداریF، تحلیل مسیر و رگرسیون چند متغیره، استفاده شده است. بر اساس نتایج حاصل از روش‎های آماری مورد استفاده، میانگین خشونت، برابر با 735/2 است که در مقیاس 1 تا 5 ،در حد وسط وبالاتر، (در حد متوسط و بالاتر) هستند. شاخص ارتباط کلامی 517/2، صمیمیت 893/1، اعتماد دوجانبه 158/3 و تعهد زناشویی 193/3 است. همچنین میانگین متغیر مستقل تعامل، در خانواده 69/2 است. از بین 4 شاخص تعامل: میزان شاخص صمیمیت، در حد ضعیفی قرار دارد. میزان شاخص ارتباط کلامی، در مقیاس 1 تا 5 در حد متوسطی است. همچنین میزان دو شاخص، اعتماد دوجانبه و تعهد زناشویی از حد متوسط بالاتر است. بین خشونت و تعامل در خانواده، رابطه مستقیم و معکوس مشاهده شد به این معنا ؛که وقتی ،میزان احساس خشونت در بین افراد خانواده بیشتر شود، میزان تعامل در خانواده کمتر شد.

    کلیدواژگان: خشونت، تعامل، ارتباط کلامی، صمیمیت، اعتماد دوجانبه، تعهد زناشویی
|
  • Shekoofeh Mortezae*, Mohammad Ghasemi Pirbalouti, Reza Ahmadi Pages 1-21

    Students are regarded as the active members of the society in the future they are going to take serious roles in the society, become very responsible and law obedient ones and could direct the society toward desirable goals. This study, carried out in 1392/2013 among the high school students in Shahr-e-kord in the Ministry of Education Branch One, aims to investigate the rate of observing the law and its relationship with both moral and emotional intelligence To achieve the goal, 200 samples among the students attending the schools in the mentioned area were chosen based on Koran's Formula. Then, the samples were gathered by the bifurcating multi methods via using questionnaires containing emotional and moral intelligence and observing the law. The obtained results indicate that rate of observing the law among the samples under the control was very high ( about 84% ) meanwhile the amount of moral intelligence was nearly 94.5% , and the degree of emotional one got the record of about 74.5% . This means that all the variables under the investigation were at a desirable level. Data analysis also shows that there is a significant relationship between observing the law and both emotional and moral intelligence among the students, but the most meaningful interpretation about observing the law goes to the moral intelligence. In this case the obtained multiple degree of the coefficient of (R² ) is equal to 0/269 There is a significant relationship between moral and emotional intelligence , between emotional intelligence and observing the law , and between moral intelligence and law observing which the students regarded, but there is no significant relationship between sex , emotional and moral intelligence and observing the law Furthermore ,there seems to be a significant relationship between educational level law observing norms in society and perfect observing the law.

    Keywords: law observing, moral intelligence, emotional intelligence, high school students
  • ruhollah nazari vanani *, noorali yari, Abbas Raisi, hadi bahrami babaheidari Pages 23-41

    Empowerment formidable barriers of growth, encouragement and commitment to goals, encourage risk-taking, creativity and innovation, and enabling individuals to solve the problem of increasing responsibility. Many factors increase the ability of the administrative Traffic Police unit , which is effectively the most important sources of self-efficacy and organizational and managerial strategies in empower the employees .for earning this goal in this study trying for consider relating this factor with Affecting Factors on empowerment employees administrative units Rahvr Shahrekords township. Used descriptive and measure mental way in this study that statistical population of this study were all employees administrative units Rahvr Shahr-e-kords township that from 60 employees selected 53 person randomly with cokaran regular sampling A questionnaire was used to collect data that Vtn questions based on questionnaires and Cameron (1998 ) is set . , And its reliability was estimated using Cranach's alpha 0.76. Analyze data using correlation tests, Friedman test and regression analysis with 95% probability done. . Results showed that between source of self –efficacy organizational and managerial strategies in empower the employees having meaningful relation and in order source of self –efficacy organizational and managerial strategies in empower the employees having great effort on empower the employees.

    Keywords: Empowerment, Self, Efficacy, managerial strategies, Organizational conditions
  • masihallah keihani * Pages 43-59

    The article on "The sociological study of the factors order and security from the students point of view" to find the components which are projected by the students to show order and social security in the socity.The statistical population of this research includes the students from Chaharmahal-va-Bakhtiary As the sample for this research selected 30 student. They were chosen based on cluster sampling and finally we selected them ran doming. After several interviews we could find many them index for order and social security. In the next stays bound on the priority mentioned by the student we divided these index in to nine components: Individual security – moral security – Physical security – Financial security – cultural security – The way police behaves towards people – Promotion qualitative function of the police – Promotion quantitative function of the police social order and discipline. The present data show that the students take more cave about cultural and psychological security more than other areal.

    Keywords: Security, individual security, social security, normal security, students, Police
  • keivan aghili dehkordi *, aliasghar mehri, masoud pooretemadi, gholamali zamani Pages 61-79

    Based on available statistics, in Iran every year thousands of people pass away just because of traffic accidents. Unfortunately, one of the most important groups of those which lose their lives in Iran is motor bikers, due to non-usage of safety equipment. As there is not any remarkable study on this issue in Chaharmahal-va-Bakhtiari province, in this study we have tried to investigate this issue by the use of statistical analysis. In this research statistics of traffic accidents is gathered from Police data bank; and temperature, moisture and precipitation data since 1385 until 1389 is extracted from Meteorology Organization of Chaharmahal-va-Bakhtiari province. Analysis of data is done in two steps. First step involves statistical investigation of victims based on variables of time, gender, education, job, reason of die, etc. In second step the relation between meteorological elements and number of victims is studied. The results show that the maximum number of victims is in summers and the minimum number of victims is in winters. Also, it reveals that most of victims were young, male and self-employed people. Most of them had diploma degree or less. They were the rider of motor bike and most of them were passed away due to head trauma in urban areas. Investigating meteorological elements and the number of victims have shown that among meteorological elements, the temperature with /096 correlation coefficient has the most relation with the number of motor biker victims

    Keywords: Statistical Analysis, motor biker victims, traffic accidents, meteorological elements
  • marym talebzadeh *, Mansor haghighatian, Esmaiel jahanbakhgh Pages 81-99

    Social capital because of its nature and content nearly connect with all subject and considered issues in the social and human science area , including social damage area especially guiltiness. So the purpose of the present study is to investigate the relationship between social capitals with crime in shahr-e-kord city in 1391. The study method is descriptive measuring (metrical). Population includes all prisoners over 18 years old in shahr-e-kord̓̓ s prison. Sample size consists of 150 people which selected simple randomly. To gather data used self-reported questionnaire comprising 38 items to measure social capital. To determine validity used some authorites performed on a group with 30 persons who did not include in sample size and with using alfa-krounbakh formula its reliability coeffient estimated 0/776 .To analyze data used two statistic levels: A)descriptive statistics including mean and correlation coefficient and B)Tasting inferential statistics including F-Test,T-test, multi-variable test. The findings of study showed there is relationship between social capital and amount of perpetration of a crime. Among different social capital categories, informal social control and social normative have reverse and medium with crime and social consistency has reverse and strong with crime. There wasn t observed between social trust and crime and also mutual relation with crime.

    Keywords: social capital, Crime, social trust, Social interrelationships, social norms
  • Iraj rahimi *, Mansor haghighatian, Asghar Mohammadi Pages 101-121

    The present study considering the role of sense violence، in family interactions Shahr-e-kords target of this study was to answer three questions: 1) determine the level of sense violence 2) Determine the amount of each interaction, verbal communication, intimacy, reciprocally trust and commitment, 3) draw significant relationship between feelings of violence and interaction are listed in the families studied, given that given a measure mental survey and collect data in the questionnaire. The statistical population of this research was the all Shahr-e-kord families and appropriate sample size is set at 384 Cochran formulas. Stratified sampling and random sampling. Also, using the software spss, descriptive and inferential statistics, Pearson correlation, and significance test F, path analysis and multiple regressions were used. Based on the results of the statistical methods used, the average of violence equal to 735/2 at the scale of 1 to 5, and more intermediate (medium and high) are. Index verbal communication 517/2, intimacy 893/1 reciprocally trusts 158/3 and marital commitment 193/3 is. The independent variables interact in the Family 69/2 is. Among the four Index: engagement, level of confidence index, is weak. Verbal communication index, on a scale of 1 to 5 is moderate. Also indexes, reciprocally trust and commitment of marriage is higher than average. Interaction between violence visible in the family was a direct and contrary correlation in the sense in which the rate of violent feelings among family members incised; the rate was lower in family interaction.

    Keywords: Violence, interaction, Verbal communication, intimacy, Trust, commitment, marriage